Resepi udang goreng kelapa parut ini amatlah mudah dan cepat. Dah tentulah sedap. tengoklah ke "cruncy" annya..pergh tak boleh blah kan? Mesti try Mesti try...Pembuatannya hanya melalui 4 proses simple iaitu proses campuran tepung, campuran telur, campuran kelapa dan breadcrumb dan gorengan.
RESEPI UDANG GORENG KELAPA PARUT
BAHAN-BAHANNYA2 cawan minyak
1 cawan breadcrumb
1 cawan kelapa parut
500 gram udang sederhana besar ( kupas kulitnya dan bersihkan )
garam dan lada hitam
1/2 cawan tepung serbaguna
2 biji telur gred A ( pukulkan)
Panaskan minyak di dalam kuali leper.
Di dalam
Loading...
mangkuk campurkan breadcrumb dan kelapa parut. ( ketepikan)
Taburkan garam dan lada hitam ke atas udang.
1-Celupkan udang dengan rata ke dalam tepung
2-Celupkan ke dalam telur yang telah dipukul tadi.
3-Celupkan ke dalam campuran breadcrumb
4-Gorengkan sehingga keemasan atau sehingga kamu yakin sudah masak ( 2,3 minit)
Hidangkan bersama cili sos @ cili sos Thai @ mayonaise ( mengikut kesukaan masing)
Boleh juga di bakar di dalam over
Taburkan garam dan lada hitam ke atas udang.
1-Celupkan udang dengan rata ke dalam tepung
2-Celupkan ke dalam telur yang telah dipukul tadi.
3-Celupkan ke dalam campuran breadcrumb
4-Gorengkan sehingga keemasan atau sehingga kamu yakin sudah masak ( 2,3 minit)
Hidangkan bersama cili sos @ cili sos Thai @ mayonaise ( mengikut kesukaan masing)
Boleh juga di bakar di dalam over
RESEPI UDANG KELAPA PARUT MENGGUNAKAN OVEN ( RESEPI VIDEO)
Resepinya di bawah:
Ingredients:
1 lb. (22 pieces) large shrimp, peeled and deveined
1 Tbsp. olive oil
1 cup panko breadcrumb
1 cup sweetened shredded coconut shrimp
½ cup flour
1 tsp. paprika
2 eggs
Thai sweet chili sauce to serve
One bunch cilantro ( optional )
1 Tbsp. olive oil
1 cup panko breadcrumb
1 cup sweetened shredded coconut shrimp
½ cup flour
1 tsp. paprika
2 eggs
Thai sweet chili sauce to serve
One bunch cilantro ( optional )
Loading...