Dikatakan resepi roti butter golok ini menjadi viral kerana kesedapannya yang melampau. Pihak kongxie juga tidak mahu ketinggalan menyiarkan resepi ini sebagai koleksi resepi di blog ini. Apa lagi...jom lah terai.
RESEPI ROTI BUTTER GOLOK by Irfan Syazwanshah
Bahan A
500gm tepung bread
70gm gula kastor
1 tbsp susu tepung
Sedikit garam
11gm yeast
10gm kfine cream* kalau xada hanya tambah 1 biji kuning telur 300ml air ais
RESEPI ROTI BUTTER GOLOK by Irfan Syazwanshah
Bahan A
500gm tepung bread
70gm gula kastor
1 tbsp susu tepung
Sedikit garam
11gm yeast
10gm kfine cream* kalau xada hanya tambah 1 biji kuning telur 300ml air ais
35gm shortening
Masukkan kesemua bahan Dan masukkan 150ml air ais selepas itu sebatikan barulah masukkan 35gm shortening. Uli lagi Dan masukkan 150ml air ais sikit2 hingga menjadi doh yang lembut, licin, elastik
Total air 300ml
Bulatkan doh
Timbang 70gm
Potong sebiji doh kepada 3 bahagian.
Roll roti seperti gambar di atas
Masukkan kesemua bahan Dan masukkan 150ml air ais selepas itu sebatikan barulah masukkan 35gm shortening. Uli lagi Dan masukkan 150ml air ais sikit2 hingga menjadi doh yang lembut, licin, elastik
Total air 300ml
Bulatkan doh
Timbang 70gm
Potong sebiji doh kepada 3 bahagian.
Roll roti seperti gambar di atas
Loading...
"helvetica" , "arial" , sans-serif;">
Simpulkan kemas ( seperti gambar di atas )
Bakar 180f 20-25 minit sahaja dah bakar gliss dgn butter seperi gambar di bawah
Biarkan sejuk seketika
Palit permukaan dgn butter jgn terlampau banyak ok
taburkan dengan campuran gula kastor + susu tepung atau nespray haaa ni akan kawal kemanisan roti golok tu :)
Siap!!
Sebarang soalan mengenai resepi ini pm empunya resepi di tajuk resepi di atas ya?
Simpulkan kemas ( seperti gambar di atas )
Rehatkan 25-30 minit mengikut suhu |
Biarkan sejuk seketika
Palit permukaan dgn butter jgn terlampau banyak ok
taburkan dengan campuran gula kastor + susu tepung atau nespray haaa ni akan kawal kemanisan roti golok tu :)
Siap!!
Sebarang soalan mengenai resepi ini pm empunya resepi di tajuk resepi di atas ya?
Loading...