Loading...
RESEPI PULUT PANGGANG INTI SERONDENG KELAPA
Pulut:
2 cawan pulut -rendam semalaman
1 cawan santan pekat + sikit garam
15 keping daun pisang -layur
i. Kukus pulut yang dah direndam semalaman.
ii. Bila dah masak,semasa masih panas gaulkan dengan santan yang sudah dicampur sedikit garam..
iii.Layur daun pisang & lap
Serondeng Kelapa
1 biji kelapa parut putih(+- 4 cawan)
2 sudu minyak
1 sudu teh garam
1 sudu besar gula melaka parut
2 sudu besar air asam jawa cair
Bahan Blend:
10 cili kering-rendam air panas
1 biji bawang besar
5 hiris kunyit
5 hiris lengkuas
1 sudu jintan manis(kasar)
2 btg serai-hiris
1/2 cawan ikan bilis-bersihkan
1. Panaskan minyak & tumis bahan blend.
2. Masak hingga garing & naik minyak
Masukkan juga garam gula & air asam jawa
3. Masukkan kelapa parut putih...
4. Sentiasa kacau hingga agak kering & berderai..Jika suka basah cukup dikacau hingga kelapa masak sahaja...@ ditambah sedikit santan supaya lembab dan berlemak.
1. Cedok 1 sudu besar pulut dan longgokkan atas sekeping daun pisang.
Jika dauin piasang fresh..layurkan dulu..
Jika daun pisang layu x perlu layur
2. Tekan-tekan hingga leper.Guna sarung tangan plastik atau plastik biasa supaya mudah kerja meleperkan pulut
3. Jika suka sais kecil..kurangkan kuantiti pulut
4. Sudukan inti ditengah-tengah pulut secara memanjang
5. Lipat kiri kanan daun pisang supaya inti tertutup.
5. Adjust juga hijungnya.& bungkus dengan cara menggulung daun pisang tersebut
6. Sematkan dengan lidi cungkil gigi...
7. Buat hingga habis .Gunting kedua-dua hujung daun pisang supaya kemas
8. Susun atas pan vantage @ boleh juga susun dalam kuali tanpa minyak & pangganglah hingga nampak garing.
** Kata mak aku Pulut Udang versi tradisional akan dikepit beberapa batang kuih tu pada sebatang buluh kecil yang dibelah tidak putus.Alat tu dipanggil semanggang...
Boleh juga guna jaring bakar ikan... dan dipanggang atas bara api...
sumber
Loading...