Berita Malaysia dan negara Tetangga

Loading...

Resepi : 5 Resepi Kerabu Terbaik Dan Mudah

DI sini saya kongsikan 5 resepi kerabu yang mudah di buat sedap di makan. Sihat pulak tu. Sedap ni makan dengan nasi panas. Ayo makan kerabu kita hari ni. 

#1. KERABU PERUT

Bahan-bahan:

250gm perut lembu-direbus sehingga lembut
tomato
bawang merah
daun selom-dihiris
kerisik kelapa
garam
gula secukup rasa
air perahan limau nipis
lada merah-dihiris
sedikit serbuk lada hitam

Cara:

Campurkan dan gaul sebati semua bahan-bahan
Sedia untuk di hidangkan

sumber


#2.KERABU PUCUK PAKU SAMBAL BELACAN

Bahan-bahan:

Pucuk paku 2 ikat (celur)
Serai 1 batang (hiris halus)
Kelapa parut 1 cawan (sangai)
Udang kering 5sb (rendam/tumbuk)
Lada merah 3 tangkai (buang biji)
Belacan 2 inci (goreng)
Gula perang (agak2)
Garam

Cara Penyediaan:

1- Pucuk paku potong pastu rebus batangnya dulu..masukkan daun pastu toskan.

2- Hiris lada merah pastu tumbuk lumat masukkan belacan.. letak dalam mangkuk..

3- Tumbuk udang kering hingga lumat, satukan dengan sambal belacan..

4- Sangai kelapa parut hingga kuning, tumbuk sekejap..

5- Akhir sekali satukan kesemua bahan dan masukkan gula perang dan garam secukup rasa.. gaul sebati

#3. KERABU MANGGA


Bahan-bahan:

Mangga 1 biji (sagat)
Ikan bilis goreng 3sb
Kacang tanah 2sb (sangai)
Gajus 2sb (goreng)
Bawang 1 biji (hiris nipis)
Tomato 1 biji (hiris nipis)
Cili padi 2 tangkai

Bahan Sos:

Sos ikan 2sb
Loading...
class="separator" style="clear: both; text-align: left;">Gula perang 2sb
Jus limau nipis 3 biji

Cara Penyediaan:

1- Satukan bahan sos..kacau2 sebati..
Masukkan mangga, cili padi, tomato, bawang.. gaul2 sebati.
2- Akhir sekali taburkan ikan bilis kacang tanah dan gajus.

Dah siap!

sumber : Atie Jumaat

#4. KERABU TAUGEH


Bahan-bahan:

1/2kg tauge.. cuci dan siram dengan air panas
1 biji kelapa parut.. ambil putihnya sahaja
15 biji cili api merah*
5 ulas bawang merah*
3 ulas bawang putih*
3 sudu udang kering*
sedikit belacan*
5 ketul cekur
3 helai daun limau purut
asam jawa
garam & aji
gula

Cara:

Gorengkan kelapa parut tanpa minyak hingga kekuningan..goreng guna minyak bahan2 bertanda (*)..
kemudian tumbuk hingga lumat.. tumbuk juga cekur dan daun limau purut..masukkan asam jawa.. garam aji dan gula.. gaulkan bersama kelapa tadi..bila telah siap.. gaulkan dengan tauge..

#5. KERABU TAUGEH BERSAMA KERANG


BAHAN-BAHAN :

2 cawan taugeh
5 batang kacang botor
1 biji bawang besar - boleh kurangkan
1 biji cili merah - boleh tambah
1/2 cawan udang kering
1 cawan isi kerang rebus - boleh tambah
jus limau nipis secukupnya
sedikit belacan
kerisik secukupnya
Garam dan gula secukup rasa

** Boleh ditambah cili api kalau nak pedas lagi . Anda boleh tambah atau kurang ikut pada selera masing-masing ya..

CARA PENYEDIAAN:

Bersihkan kacang botor dan dipotong nipis kemudian bersihkan taugeh dan dicelur dalam air panas selama 5 saat saja .

Mayang bawang besar nipis-nipis dan ketepikan dulu .Tumbuk udang kering dengan belacan dan cili merah sampai lumat , perah limau kasturi dan ambil jusnya.

Masukkan semua bahan-bahan ke dalam mangkuk yang sesuai dan digaul rata . Jika ada bahan yang terkurang boleh la ditambah ikut pada selera masing-masing. 



Loading...
Back To Top