Berita Malaysia dan negara Tetangga

RESEPI MUDAH : JAPANESE COTTON CHEESE CAKE


Spongy.. moist.. and konpom jadi. 
Siap gedik2 menari klu digoyangkan. πŸ€£


6 bj telur ( asingkan kuning n putih )
60 gm self raising flour
20 gm corn flour
100 gm icing sugar
100 ml fresh milk
50 gm butter
250 gm cream cheese


1 - satukan cream cheese, butter, fresh milk.. cairkan menggunakan api yg sgt perlahan. ( sy gunakan microwave ja...1 minit...setel ! )
Kacau sebati sehingga cream cheese td cair dan sebati menjadi adunan likat n tidak berketul.
2 - masukkan kuning telur.. dan kacau sebati.. ( pakai sendok ja..) dan masukkan tepung2 ..dan gaul sebati lg.. ( jgn overbeat ).
3 - pukul putih telur separuh kembang...slps tu masukkan icing sugar dlm putih telur td sambil pukul sampai kental .
4 - masukkan 1/3 drpd putih telur td dlm adunan ...kacau sebati ( guna sendok ...n kacau 1 arah sj.. ) klu buat 2 adunan.. gunakan mangkuk besar.. gunakan tgn utk gaul.
Kemudian.. masukkan lebihan putih telur yd dlm adunan.. kacau sampai semua sebati ( kaup balikkan ) .
5 - tuang adunan dlm loyang yg dilapik dgn parchment paper @ kertas minyak.
( jgn gris loyang tersebut ! )
6 - letakkan dlm tray.. dan tuangkan air panas ke dlm tray tu ( water bath ) .
7 - Bakar suhu 160'c selama +- 45 ke 1 jam.. atau bghn atasnya sudah golden brown. Bleh juga diuji dgn cucuk lidi..


8 - biaq kan pintu oven terbuka sikit slps masak... slps 30 mnt..br kluarkan ( xnak kek tu terkena strok perubahan suhu ) .
9 - bila dah betul2 sejuk .. br kluarkan dr loyang ..cuba goyangkan.. kek tu akan kelihatan bergegar ..
** lebih mudah dipotong jika sudah disejukkan semalaman... ataupun dipotong menggunakan pisau yg direndam dgn air panas..
Selamat mencuba ! πŸ˜ŽπŸ˜Ž
source: Fb/ Masak apa hari ini |  Azizi Rais






Back To Top